Houtsoorten

Grenen

Grenenhout komt van de grove den en is na vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. Het past goed bij elke tuin en geeft u privacy en luwte. Grenen heeft een natuurlijke uitstraling en het hout kan eenvoudig bewerkt worden. In het hout kunnen noesten en harszakken voorkomen. Bij grenenhout geeft het hars een lichte geurverspreiding. Het verschil met vurenhout is dat grenen iets donkerder van kleur is en grover en taaier. Vurenhout bevat doorgaans minder noesten.

Vuren

Vurenhout komt van de fijnspar en wordt in heel Nederland vaak voor diverse toepassingen gebruikt. Het is gemakkelijk te bewerken en relatief goedkoop. Nadeel is dat het vocht slecht verdraagt en daarom niet erg duurzaam is. Vurenhout heeft na het zagen een nagenoeg witte kleur, maar zal na enige tijd geel tot bruin kleuren.

Douglas

Douglas hout is afkomstig van de douglasspar, een naaldhoutsoort. Deze houtsoort is duurzaam en door zijn sterkte zeer breed toepasbaar in o.a. overkappingen, pergola’s, kapschuren, schuttingen en buitenkeukens. Douglas heeft meestal een licht geelrood tot geelbruine kleur die aan licht en lucht verkleurt tot oranjeachtig geelbruin.

Bangkirai

Bankirai is een tropische hardhoutsoort en wordt vanwege zijn hardheid en duurzaamheid veel buitenshuis gebruikt. Geschikt voor vlonders, palen voor poorten en pergola’s. De kleur is bruin tot donkerbruin en vergrijst op den duur.